30. heinäkuuta 2012

Muistoja köksäntunnilta

Kaivoin eilen 7. luokan köksänkirjan esiin ja tein ensimmäisen kerran seiskaluokan jälkeen silakkapihvejä. Silakkafileet olivat niin hyvässä alessa, että tällaisen tarjoushaukan oli pakko ostaa iso paketti. Ja täytyy sanoa, että oli hyvää perunamuusin kanssa! Näitä tehdään toistekin! Silakkapihvien kanssa maistui luomuruislimppu, jonka ostimme viikonloppuna oman kylän keskiaikatapahtumasta.


Silakkapihvit

600 g isoja silakoita tai 300 g silakkafileitä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 rkl hienonnettua purjoa tai ruohosipulia
2 rkl hienonnettua tuoretta 1/2 rkl kuivattua tilliä
Pinnalle:
2 rkl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
Paistamiseen:
margariinia, voita tai öljyä

Fileoi peratut silakat. Ripottele jauhosuolaseos voipaperille. Nostele silakkafileet nahkapuoli alaspäin jauhojen päälle. Ripottele mausteet puolelle silakkafileistä. Käännä samankokoiset maustamattomat fileet maustettujen päälle. Kuumenna rasva paistinpannussa vaalean ruskeaksi. Nostele silakkapihvit pannuun. Vähennä tehoa, mutta katso, että pihvit ruskistuvat kauniisti.

Muunnos: Lado jauhottamattomat silakkapihvit leivinpaperille uunipannuun ja kypsennä niitä 225 asteessa noin 1/2 tuntia.

Tein tupla-annoksen, siitä sai sopivasti kolme annosta, kohta lounaaksi viimeinen satsi tätä namia!


Tässä kirjassa on muitakin tosi herkullisia kotiruokareseptejä, esimerkiksi merimiespihvit teen aina tämän kirjan ohjeen mukaan. Tämä on mun aarre, niitä harvoja koulukirjoja, jotka olen onnistunut pitämään tallessa. Tuohon aikaan nuo kirjat sai vielä omaksi, nykyäänhän kaikki palautetaan vuoden päätteeksi.


Oikein mukavaa hellepäivää!

8 kommenttia:

  1. Ihan parasta herkkua!!
    Meinasin jo samantien kipaista kauppaa, mutta onneksi tajusin että ei tässä kuumuudessa huvita seisoa hellan ääressä....mä ostan aina vähintään kilon fileitä -ihan vaan itselleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kirosin ihan vähän tuossa lieden ääressä seisoessani hiki valuen, ei ehkä ihan paras päivä tehdä näitä.. ;) Mutta on kyllä herkkua! Meillä oli 700 g fileitä, olis voinut kyllä olla enemmän, ei nää syömättä jää!

      Poista
  2. Meiltäkin löytyy Petterin vanha kirja keittiön laatikosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, eikö olekin hauska selailla ja löytää niitä teiniajan muistiinpanoja tai viestejä sieltä sivuilta?

      Poista
    2. Kannen kun ovaa niin lukee kuka kirjan omistaa. Päivämääräkin on mukana. Kirjan hinta 69mk, muistutti ilmeisesti siitä, ettei kannata hukata sitä tai joutuu ostamaan uuden :)

      Poista
    3. Mä jätän vielä nykyisinkin ne hintalaput kirjoihin, ehkä osaavat arvostaa lainakirjaa paremmin, kun huomaavat, että oho sillähän on hintaa ihan kivasti ;)

      Poista
  3. Silakkapihvit on vaan niin parhaita, meillä niitä ei tosin syö kuin minä :) Ei kuulu nuorison lemppareihin eikä kyllä sitten leikki-ikäisenkään... Noh, piisaapahan sitten minulle muidenkin edestä ;)

    Aurinkoa viikkoosi :)

    -J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on! Mutta tosiaan on tuo hyvä puoli, että itselle jää enemmän ;)

      Ja kiitos samoin sulle, nyt sitä piisaa!

      Poista

Ilostun kommentistasi, laitathan sen hyvällä mielellä jakoon.