19. huhtikuuta 2012

Pohdintaa pensasaidastaIhanaa, tuo lumi oikeasti sulaa tuolta pihalta pois! Kädet jo syyhyää ulkotöihin, suuri hinku päästä toteuttamaan tilaamaamme puutarhasuunnitelmaa! Puutarhurilla vaan on ollut kiireitä, niin emme ole vielä saaneet sitä - pian toivottavasti!

Paljon olemme talven aikana pohtineet pensasaidan kasvattamista. Tonttimme on suuri, 2000 neliömetriä ja yhdeltä reunalta rajoittuu jokeen. Tontin edessä menee vilkkaasti liikennöity tie, jonka vuoksi tätä aitaa olemme nyt pohtineetkin. Ystäväni vinkkasi minulle mustamarja-aroniapensasaidasta ja eilen googlailinkin kuvia.

Kuva lainattu täältä

Kivaltahan se näytti, eikä hintakaan (ehkä?) päätä huimaa. 5,5 metriä eli 12 tainta sai 22,95 eurolla. Mutta sitten kun aloimme laskeskelemaan, kuinka paljon tähän tontille menee noita 12 taimen settejä, niin tulihan sille sitten hintaa..


Tässä toisessa kuvassa aroniapensasaita on siinä tilassa, jollaisessa se meidän pihassamme varmasti olisi. Näyttää ihanalta ja katseilta suojaavalta.


Kuva lainattu täältä


Toiveenani olisi saada kuulla kokemuksianne erilaisista pensasaidoista, toiveemme on löytää sellainen, jota ei kauheasti tarvitse hoitaa ja leikata. Onko sellaisia olemassakaan?? ;)


Ihanaa aurinkoista päivää sinulle!

14 kommenttia:

 1. Minä suosittelen tuota aroniaa! Meillä on sitä tässä ja oli myös edellisessäkin. Sitä ei kyllä tarvitse yhtään hoitaa. Alussa ehkäpä leikata muutaman kerran alas, että haaroittuu sieltä alhaaltakin tarpeeksi. Lisäksi aroniasta saa marjoja, joista voi tehdä vaikka mitä hyvää. Kunhan on ensin tottunut makuun! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä ja suosittelusta! Meidän äiti on tehnyt aroniasta mehua, on muistaakseni sekoittanut muihin marjoihin ja hyvää tuli!

   Poista
 2. Kannatan tuota Aronia-aitaa. Itselläni lapsuudenkodista siitä kokemusta. Leikata sitä kyllä pitää ja lannoittaa, mutta palkitsee sitten vaivansa marjoilla. Aroniasta saa ihan mielettömän hyvää mehua sekä hilloketta :) C-vitamiinia marjassa on runsaasti, joten pitää flunssan poissa!

  Aurinkoa päivääsi!

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flunssaisen korviin tuo C-vitamiini kuulostaa juuri nyt oivalliselta! Mä en osannut yhtään yhdistää tätä pensasta äidin tekemään aroniamehuun, mutta samaa tavaraahan se on ;)

   Poista
 3. Mun vanhemmilla on aroniapensasaita ja se on oikeesti tosi nätti. :) Kyllähän sitä vähän joutuu leikkelemään (tai en mä varma ole onko ihan "pakko"?) mutta ei se hirveä homma ole - mäkin olen joskus sitä tehnyt. ;)

  Ja kaikenkukkuraksi aronian marjoja voi käyttää vaikka sekamehuun. Ellei nyt kauheen vilkas tie mene vieressä... Linnut syö niitä marjoja ja meiän porukoitten luona onkin syksyisin asfaltissa sit sinisä länttejä. Ei ne kyllä mitään haittaa. Siinä on vissiin kaikilla naapureillakin sitä samaa pensasta aidassa niin niitä on paljon ja siks kai länttejäkin näkyvissä.
  Syksyllä se on kauniin punainen se lehvästö. Mutta siis voin suositella sitä aroniaa kyllä!

  Pienenä kun asuttiin toisaalla oli siinä talossa orapihlaja-aita. En muista siitä oikein muuta kun että se oli piikikäs. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla kuvahaussa olikin kuvaa pensaasta ruskassa, oli aivan mahtavat värit! Juu, se orapihlaja-aita ei ole oikein mun makuun, mäkin muistan siitä vaan ne piikit ;) Ja sitä kai pitää leikata ja paljon?

   Poista
 4. Marja-aronia- aita vaatii kyllä taitavaa leikkausta jos aikoo saada siitä tuollaisen kauniin, pystyn ja tuuhean aidan. Mahdollisesti myös jonkin verkko-aidan sinne sisään johon sitoa oksia.
  Meillä on hoitamaton aronia-aita ja se repsottaa - naapurissa taas hyvinhoidettu, pysty, tyylikäs samanlainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, näin mä vähän olen pelännytkin.. Mut mulla olisi toiveissa tuo kakkoskuvan aita, tuollainen muhkea - vaatiiko sekin leikkausta?

   Poista
 5. Aroniasta en tiedä mitään mutta itse haaveilen seka-aidasta...eri aikaan kukkivia eri korkuisia pensaita, syreeniä ja hortensioita jajajaja vaikka mitä ihanaa. Sellainen ois ihana ja sopis meidän huvikumputalon tyyliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toikin kuulostaa tosi hyvältä, sopii juuri huvikumputyyliin!

   Poista
 6. Meillä on myös tulossa mahdollisesti reilulle 30 metrin pätkälle pensasta. Koivuangervo olisi ollut sopiva muuten, mutta jää vähän turhan matalaksi. Sillä kun olisi tarkoitus vähän myös näkösuojaa saada. Varmaan kaikki puskat vaatii jonkunlaista leikkaamista jos niiden haluaa olevan tosi siistejä. Mielenkiinnolla odotan mihin lopulta päädytte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy nyt mennä googlailemaan toi koivuangervo, uusi tuttavuus mulle. Meillä aivan sama, vähän näkösuojaa halutaan isolta tieltä pihalle. Talo on mäellä, joten talo tulee näkymään tielle edelleen.

   Poista
 7. Kurkaapa NetAnttilan sivuilta myös Norjanangervo, ei ole hinalla pilattu.
  Itse laitoin tätä Lillan etupihalle vimme kesänä ensimmäiset taimet, nyt meinaan ostaa lisää.
  Hetken saa odotella tietysti ennenkuin se varsinaisesti aitaa alkaa muistuttaa ☺

  VastaaPoista

Ilostun kommentistasi, laitathan sen hyvällä mielellä jakoon.