9. huhtikuuta 2012

Aurinko lämmittää

Talomme alakerran ikkunat ovat länteen. Se tekee kodistamme valoisan ja etupihasta aurinkoisen - tästä valosta ja lämmöstä olemme saaneet jo koko pääsiäisen nauttia. Takkaa ja puuhellaakaan ei ole tarvinnut niin kovasti lämmittää, koti on lämmennyt kuin itsestään. Mutta kesällä kotimme kuumenee todella kuumaksi ja viime kesänä olikin vitsit vähissä - olin viimeisillään raskaana ja helleaalto iski. 


Aurinko porotti päivät pitkät, oltiin vielä pois kotoa reissussa ja pimennysverhot tietenkin ylhäällä. Lopputuloksena alakerrassa 35 astetta lämmintä. Ja emäntä turvoksissa. Eikä meillä ollut vielä sitä ilmalämpöpumppuakaan, jolla viilentää talo edes siedettävän lämpöiseksi.

Kauan tuo pumppu teki meille matkaa ja hellelukemissa matka tuntui ikuisuudelta, mutta oli ja on se sen odottamisen väärti. Ja ilmalämpöpumpuista (niistä mihin oli varaa) parhaimman näköinen. ;) Mies oli ehdoton merkin suhteen, Mitsubishi se olla pitää ja minä tuon mallin. Tai oli niitä merkkejä joku toinenkin, mutta taas tuli hinta vastaan. 
Kesällä viilentää, pikkupakkasilla lämmittää, suoran sähkölämmityksen talossa aivan ehdoton. Ehdottomasti yksi parhaista ostoksista tähän taloon! Paikka ei ole paras mahdollinen sisustajan näkökulmasta (hih), mutta käytännön puolesta ainut järkevä. Oikeastaan siihen on jo tottunut eikä se enää häiritse silmää yhtä pahasti kuin alussa. Mutta, olisihan tuo seinä kauniimpi ilman tuota laatikkoa. :)


Onko teille hankittu ja onko ollut hintansa väärti?


16 kommenttia:

 1. Meille laitettiin il-pumppu viime syksynä ja on ollut kyllä huippuhyvä! Meillä on kanssa sähkölämmitys, jota ei ole tarvinnut tänä talvena pitää päällä kuin muutamana päivänä lisänä, kun oli ne kaikkein kovimmat pakkaset. Muutoin on menty pumpulla ja takalla koko talvi. Hyvä hankinta, vaikka aluksi olinkin kovasti sitä vastaan (niistä esteettisistä syistä tietenkin ;)) Milenekiinnolla odotellaan miten sillä saadaan kesällä viilennettyä, nimittäin meidän makuuhuone- olohuone akselille paistaa ilta-aurinko ja viime kesäkin oli aivan tukahduttavan kuuma vauvan kanssa! Oviakaan ei voi pitää auki jotta ilma vähän vaihtuisi, kun kissa karkaa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä aivan sama "kissaongelma" ;) Viilentää tosi nopeasti alakerran, me testattiin viime kesänä. Pumpun lisäksi nuo pimennysverhot on aivan ehdottomat!

   Poista
 2. Haaveilen il-pumpusta, meillä paistaa aurinko oikeastaan melkein koko päivän sisään, on myöskin "kissaongelma" ja viime kesä osoittautuikin melkoisen tukalaksi. Taitaa kuitenkin kuulua mulla vain niihin haaveisiin... :)

  Kaunis tunnelma ja ihanasti väripilkahduksia. Ja eihän tuo teidän pumppu ainakaan näin ruudun tältä puolelta pahasti pistä edes silmään!

  Ps. Tunnustus sinulle blogissani. :)

  VastaaPoista
 3. Mä sain onneksi veronpalautuksia, olisi jäänyt täälläkin muuten haaveeksi vielä joksikin aikaa.. Ja kiitos tunnustuksesta, käynpä kurkkaamassa heti!

  VastaaPoista
 4. Hei Saska,

  Olen blogisi vakituinen lukija :) Sinulla on taito kirjoittaa lämpimästi ja aidosti, siten että lukijalle olet yksi ystävistä jonka kanssa rupattelisi :)

  Ei meillä ole pumppua, vaikka joka kesä helleaalloon tullessa siitä kiivaasti puhutaan, että nyt se hankitaan :D On jäänyt toistaiseksi ostamatta... toisaalta mökki ja mökin ranta on niin lähellä, että ilmastoidussa autossa hurautetaan mökille uimaan. Ja niin, mökissä on sitten tuo ihanan viilentävä pumppuloinen :)

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna kauniista sanoistasi! Sait hymyn tämän bloggaajan huulille!

   Meillä ei viime kesänä ollut edes sitä ilmastoitua autoa vaan kaksi vanhempaa mallia pihassa.. Voit kuvitella automatkailun riemua ;) Voih, mökki! Me haaveillaan vielä mökistä, onneksi voidaan halutessamme lainata miehen sukulaisen mökkiä Itä-Suomessa <3

   Poista
 5. Meillä myöskin vasta harkitaan. Serkkuni asuu myöskin puutalossa ja heillä ollut ennen ilmalämpöpumppua usein tosi kuuma, lämmin ilma vielä nousee heillä talon toiseen kerrokseen. Pumpun oston ja asennuksen myötä lämpötilat heilläkin siedettävät, jaksaa jopa istua kyläilemässä =)
  Autoon täytyykin muistaa tilata ilmastointi huolto sillä viime kesänän meni aikaa ennenkuin alkoi puhaltamaan kylmää, ei vaan tuu tällaisillä keleillä mieleen tuollaset remppa asiat..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sama juttu yläkerrassa, peltikaton alla melkein ilma kiehuu.. Pitäisi ostaa sinnekin, mutta odotellaan pientä lottovoittoa ;) Kiitos huoltomuistutuksesta, meillä ensimmäinen ilmastoitu auto eikä tullut pieneen mieleenkään, että sitä pitäisi huollattaa..

   Poista
 6. Meillä oli entisessä talossa ilmalämpöpumppu ja oli hyvä! Toi ihan selvää säästöä. Ja on meillä nytkin toisessa talossa -joka on varastona, ilmalämpöpumppu ja se pärjää koko talven sen lämmöillä. Tänne olen vähän kahden vaiheella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös sähkölaskut olleet ihan inhimillisiä koko talven, taitaa johtua tuosta pumpusta. Pattereita ei ole päällä ollut kuin yhdessä huoneessa yläkerrassa, vauvan vuoksi meidän makuuhuoneessa. Puulämmitys yhdistettynä ilmalämpöpumppuun on kyllä toimiva yhtälö. Ainakin meillä. Miksi olet kahden vaiheilla?

   Poista
  2. En oikein tiedä haluanko tänne vanhaan taloon, kun yritetään laittaa taloa vanhaan malliin. Toisaalta kyllä onhan täällä sisävessat, saunat, suihkut... Eli nykyaikaakin löytyy.

   Poista
 7. Meillä on ollut jo useamman vuoden ilmalämpöpumppu ja en sitä pois antaisi on se vaan niin hyvä olemassa. On ollut täysin hintansa väärti. Meidän oma ei ole ollenkaan noin kaunis kuin teillä, mutta kyllä siihen silmä on tottunut. Yhdyn täysin sanoihisi ilmalämpöpumpusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla on siis pelkästään hyvää sanottavaa, näin vähän ajattelinkin. :)

   Poista
 8. Meillä on kokemusta nyt viime kesästä ja menneestä talvesta ilmalämpöpumpusta. Meillä on sijoitettu se keittiöön, vaikka valmistajat taitavatkin sanoa, ettei saisi sinne laittaa. No siellä se kuitenkin on pyörinyt useamman vuoden. Ensimmäiseksi vaihdatimme sisäyksikköön moottorin, laakeri vinkui ilkeästi. Pieneen ääneen tottui äkkiä. Kovimmilla pakkasilla hyötysuhde jo aika huono, sen pienen ajan oli apuna sähköpatteri joka normaalisti on poissa päältä. Tämä yksi laite siis vastasi koko keskikerroksen lämmöstä, takka toki olohuoneessa lisäksi.

  Sen verran tykkään laitteesta, että suunntelmassa on yksiköitä lisätä taloon vielä pari. Kellariin on tulossa joskus oma sekä myös yläkerran portaikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekään ei olla kovemmilla pakkasilla käytetty, vaan silloin on meilläkin ollut yläkerran takimmaisessa huoneessa patteri. Mutta sillä yhdellä on onneksi pärjätty, muuten lämmitetty puulla ja pumpulla.

   Meilläkin on haaveissa toinen pumppu tuonne yläkertaan, mutta se saa nyt odottaa aikoja parempia (rahallisesti siis ;)).

   Poista

Ilostun kommentistasi, laitathan sen hyvällä mielellä jakoon.