15. kesäkuuta 2012

PIhasuunnitelma

Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen pihaamme, enkä kaipaa kauheasti mitään lisää, mutta tuo meidän reuhka tuossa kallion edessä aiheuttaa harmaita hiuksia. Siinä on heinien välissä todella paljon kiviä ja maasto epätasaista, joten ruohonleikkuu ei onnistu koneella. Tuon etualalla näkyvän nurmikentän haluamme säilyvän. 

Pyysimme mieheni lapsuudenystävältä apua tuon kohdan kanssa ja tällä viikolla sain odotetun sähköpostin. Ja vielä kaksi erittäin erilaista suunnitelmaa. 


Ensimmäisessä suunnitelmassa on luonnollisen näköinen ja maisemaan sulautuva ryhmä viitapihlaja-angervoa ja vuorenkilpeä. Molemmat siksakkiin rivistöksi, angervo taakse ja vuorenkilpi eteen. Peittävät kuulemma ajan myötä rikkakasvit ja tässä riittäisi pelkkä istutuskuoppien teko. Mulla on kuitenkin tontilla jo paljon vuorenkilpeä, niin sitä ei taida tulla enää lisää.

Ja mähän sitten ihastuin tähän toiseen paljon työläämpään suunnitelmaan, sillä se korostaisi noita kauniita kallioita. Ensin pitäisi kuoria pinta pois ja kaivaa ne kivet esiin. Liuska tai reuhka jaetaan kolmeen osaan ja näihin osiin tulee pylvästuijia, koivuangervoa ja kartiovalkokuusia. Lisäksi kaivetaan muualta tontilta ruohonleikkuuta vaikeuttavat kivet kiviryhmiksi kasvien väliin ja loppuosa täytetään kuorikkeella. Puutarhuri ehdotti myös valoja maahan korostamaan kalliota. Aivan ihana suunnitelma! Mutta työläs..

Miehellä alkaa pian loma ja ajateltiin sitten aloitella projektia. Mä jo vähän tänään aloittelin, putsasin kalliolta rikkakasveja (juolaheinää, nokkosta, pikkumännyn ja -koivun ja voikukkia) päikkäriaikaan ja sain jo aikamoisen muutoksen aikaan kalliolla. 

Täytyy vielä vähän pohtia, kumpi toteutetaan. Mutta vahva veikkaus on tuo kakkossuunnitelma - mies vaan ei innostunut sen työläydestä ;) 8 kommenttia:

 1. ooh.. mun mielestä kuulostaa mahtavalta, että kalliota tulee esiin paremmin! Harvalla sitä on pihallaan noin komiaa kalliota, joten ilman muuta korostaisin-vaikka työlästä oliskin! :)

  Kyllä se työ siinä matkalla tekijäänsä kiittää.. ;) Tsemppistä!

  VastaaPoista
 2. Kiittää varmasti! Kun nuo heinät saa tuosta pois, niin jo se muuttaa pihan ilmettä tosi paljon! Ja kalio on kyllä komia ;)

  VastaaPoista
 3. Oisin ilimanmuuta kakkosvaihtoehdon kannalla. Vaikka se onkin hieman työläs niin se muuttaisi pihan "kauhistuksen" komistukseksi ja olen samaa mieltä Ruusan kanssa siitä, että kallio on niin herkku ja harvinainen elementti pihassa, että se kannattaa ehdottomasti tuoda esiin. Jos työhön nyt tänäkesänä aikaa uppoaakin, saatte nauttia kättenne jäljistä vielä monta monta tulevaa kesää, joten tsemppiä täältä ja laitahan väliaikaraportteja tulemaan, tällaisia projekteja on aina niin kiva seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota herkkua on tämä piha täynnä, siihen alunperin ihastuinkin! Kiitos kommentistasi, mäkin alan lämmetä enemmän ja enemmän tuolle kakkosvaihtoehdolle. Eilen jopa käytiin katsomassa Agrimarketissa, miltä noi kasvit näyttää - aika kiva kokonaisuus siitä tulee. Taidan kuitenkin lisätä muutaman pallotuijan kivien väliin ;) Ja kuvia laitan varmasti!

   Poista
 4. Voihan sitä tehdä pikkuhiljaakin ettei kyllästy. Ei heti tässä ja nyt.
  Ei työleiriä, lomasta pitää myö nauttia.
  Tv.Anna-L....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna-L, sä olet kyllä oikeassa - ja jos ei tänä kesänä, niin sitten ensi kesänä ;) Mies varmaan siksi jarruttelikin, ettei juuri tehtäis lomasta leiriä! Ja nyt mä muistan, että meillä jäi sopimatta se kahvittelu - soitellaan!

   Poista
 5. Ihana isututusalueen paikka. Ja kakkosvaihtoehto kuulostaan todella hyvältä valoineen kaikkineen.

  -Tuija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on kyllä kaunis, malttamattomana odotan, että päästään hommiin!

   Poista

Ilostun kommentistasi, laitathan sen hyvällä mielellä jakoon.