7. kesäkuuta 2013

Kundaliinijoogaa

Olen joogannut melkein kymmenen vuotta onoff. Kokeillut astangaa ja hathaa, joista hathaan ihastuin suuresti ja viime talvena pääsin elvyttämään rakkaan harrastuksen muutaman vuoden tauon jälkeen. Kurssin päätyttyä keväällä alkoi kova pohtiminen ja googlailu uuden joogapaikan suhteen. Ystäväni vinkkasi kundaliinijoogakurssista, jolle sitten innostuin minäkin lähtemään. Ja taisin löytää uuden ihanan joogamuodon, sopivasti yhdistettynä henkistä ja fyysistä! Joogan jälkeen on ollut ihana euforinen olo, sellainen "Rakastan koko maailmaa" -fiilis sekä seuraavina päivinä aivan armoton lihassärky - käy siis ihan kunnon treenistä!


Mitä kundaliinijooga sitten on? Seuraava infopätkä on lainattu Suomen Kundaliinijoogayhdistyksen sivuilta, linkistä pääset lukemaan lisää kundaliinijoogasta, mikäli kiinnostuit!

Kundaliinijooga on tietoisuuden joogaa, joka vahvistaa terveyttä, tuo mielenhallintaa sekä avaa arkitietoisuuden kohti sielutietoisuutta. Se yhdistää rajallisen itsemme korkeampaan, äärettömään itseemme. Tässä yhteydessä voimme kokea elämän sellaisena kun se on, ilman rajallisen egomme asenteita, odotukseia ja kuvitelmia. Olemme yhteydessä sisäiseen totuuteemme, sisäiseen opettajaamme, joka ohjaa meidät pimeästä valoon, ymmärtämättömyydestä ymmärrykseen, kokemaan onnellisuutta ilman erityistä syytä.


Kundaliini tarkoittaa sielun energiaa, luovaa voimaa meissä jokaisessa. Kundaliinijoogan tekniikat puhdistavat, avaavat ja vahvistavat kehoa, erityisesti hermostoa ja meridiaanijärjestelmää siten, että voimme ottaa hallitusti ja viisaasti käyttöömme tämän puhtaan ja voimakkaan energian.

Kundaliinijoogatunnilla yhdistyvät monien eri joogasuuntausten tekniikat. Jokainen tunti alkaa virittäytymisellä eli aloitusmantralla, joka avaa vastaanottavaisen ja keskittyneen tilan sekä tuo meidät yhteyteen oman sisäisen opettajamme kanssa.  Tunti jatkuu hengitysharjoituksilla, kriyalla ja meditaatiolla.


Kriya tarkoittaa täyttä toimintaa. Tässä joogasuuntauksessa on lukemattomia, erilaisia kriyoja eli asento- ja liikeharjoituksista, hengitysharjoituksista ja usein myös mantroista ja meditaatioharjoituksista yhdisteltyjä harjoituskokonaisuuksia, joilla jokaisella on aivan erityinen tavoite ja vaikutus, kuten esimerkiksi sairauden torjuntaan ja vihan voittamiseksi.

Sat nam.

Nyt kandintyön kimppuun, teoriaosan kirjoittaminen autismin kirjosta odottaa!

Rentouttavaa viikkistä!

8 kommenttia:

  1. Tuo kyllä kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta joogalta, kiitos vinkistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, rauhoittaa tällaisen kovin levottoman mielen ihanasti - ainakin hetkellisesti. :) Ja tuo kokonaisvaltainen hyvinvointi on alkanut kovasti kiinnostamaan.

      Poista
  2. Toinen joogaaja ilmoittautuu. :) Itse olen kokeillut myös kundaliinijoogaa, mutta kokeilin sitä sellaisessa elämänvaiheessa, että se nosti hirveitä pahanolon möykkyjä pintaan, enkä ollut niitä valmis ottamaan vastaan. Energiat nousi tunnilla niin, että tuntui, että sydän pakahtuu ja että olisi pakko juosta pois karkuun. Olen myös lukenut kundaliinijoogan vaaroista, se ei ehkä sovi elämäntilanteeseen, jossa ihminen on kovin epätasapainossa. Joogalla muutenkin on hullu vaikutus! Tiedän tuon "rakastan koko maailmaa tunteen", mutta vakeina aikoina kun "hurahdin" joogaan liikaa, meni elämäni siitä hieman epätasapainoon. Olen lukenut, että ihminen kerää vaikeat kokemuksen lihaksiin, jotka sitten joogan avulla aukeaa. Kun ne aukeaa liian nopeasti, tulee tajunnanlaajenemiskokemus, joka voi yhtäkkiä olla liian raju, kuten itselläni. On ehkä rankkaa tajuta asioita ja traumoja liikaa kerralla. Nyt minulla on vaihe, että en joogaa fyysisesti niin paljon, mutta koska jooga on vain 10% asanaa, koen tämänkin vaiheen hyväksi. :) Tsemppiä kandiin! Joogan hyvä puoli tosiaan on se, että se auttaa keskittyämään. Gradun teon ohessa se oli loistava kaveri itselläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja möykkyjä on mullakin noussut pintaan, mutta mä olen ollut nyt valmis niitä ottamaan vastaan - muutama vuosi sitten tilanne olisi ollut aivan eri ja silloin en kyllä joogannutkaan. Puhdistavaa on kyllä ollut saada käsiteltyä monia asioita. Tuo on varmaan aivan totta, ettei sovi epätasapainossa olevalle ihmiselle - vaikeiden asioiden käsittely on vaativaa jo näin hyvässäkin tasapainossa. Kiitos Sanna, kun toit tuon pointin esiin! Olen käynyt kerran viikossa ja välillä on ollut viikkojenkin taukoja, kun ei ole ollut inspistä joogaan. Ehkä keho ja mieli on halunneet levätä. Meditoinut olen kylläkin jatkuvasti, se tuo paljon mielenrauhaa.

      Kiitos tsempeistä, niitä kyllä nyt tarvitaan! Kesä ja aurinko ulkona, vaatii kyllä mielenlujuutta pysytellä sisätiloissa - tietsikan ruutua kun on aika vaikea nähdä tuolla ulkona paisteessa.. ;)

      Poista
  3. Sain ensikosketuksen kundaliinijoogaan pari vuotta sitten ja samalla tiellä ollaan edelleen. Todellakin "möykkyjen" kanssa on saanut olla tekemisissä, mutta erityisen kiitollisena olen saanut avata niille väljempiä reittejä kulkea. Nyt teen vuoden mittaista matkaa koulutuksessa, jossa kerran kuukaudessa retriitiistä iso osa on kundaliinijoogaa. Sain alkukeväästä luovutettua uusimman opinnäytetyöni ja suuri kiitos joogan ja meditaation tuomalle avulle, en tiedä kuinka olisinkaan selvinnyt kaikesta ilman säännöllistä itseni hoitamista. Voimaannuttavia hetkiä työn pariin.

    Aivan ihanat kuvittavat tarinaasi. Mistä päin ne on otettu?

    Sat Nam

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, mä olen haaveillut jo vuosia retriitistä, milloinkohan saisin aikaiseksi lähteä! Ja mä olen myös kokenut tuon joogaamisen itseni hoitamisena, kehon ja mielen hoitamisena. Meditaatio tekee kyllä ihmeitä ja sitähän voi harrastaa milloin vaan ja missä vaan. Mä esimerkiksi meditoin joskus kiireisen työpäivän aikana välitunnin aikana 10 minuuttia ja loppupäivän olikin ihanan seesteinen.

      Kuvat ovat kiertomatkaltamme Pohjois-Norjasta elokuulta 2011, olin seitsemännellä kuulla raskaana tuolloin. Ensimmäinen on Barentsinmeren rannalta Vardösta (teltta oli pystyssä ihan tuossa vieressä), toinen kuva on Senjan saarelta (kauneudessaan verrataan Lofootteihin) ja kolmas on Altasta (olemme Unescon maailmanperintökohteessa ihailemassa kalliopiirroksia). Aivan ihania paikkoja, tuo luonnon karuus ja kauneus vetivät sanattomaksi. Tuonne on päästävä uudelleen!

      Poista
    2. Arvelinkin, että Norjan maisemista on kyse. Norjassa on tullut käytyä suht useasti vaeltamassa, lähinnä kalottialueella. Lofooteilla käynnistä on sen sijaan lähes 20 vuotta ja joka vuosi "päätän" lähteä sinne uudestaan, mutta yhä vain odottavat meitä nuo satumaiset maisemat. Katsotaan milloin onnistuu lähteä ;)
      Itse olen aloittanut retriittikokemukseni Frantsilasta Hämeenkyrössä, esim. yksi linkki tämän kesän yhteen retriittiin http://frantsila.jj-net.fi/index.php?id=503. Jos ei nyt vielä satu kohdalleen, niin järjestävät vastaavia suht useasti vuodessa. Toinen missä tapahtuu paljon kundaliinijoogan merkeissä on tässä https://www.facebook.com/liikkeenjohdonkehto.

      Aurinkoista sunnuntaita :)

      Poista
    3. Suurkiitos sinulle noista linkeistä, täytyykin käydä katsastamassa!

      Aurinkoa sinnekin!

      Poista

Ilostun kommentistasi, laitathan sen hyvällä mielellä jakoon.