1. tammikuuta 2015

Pestään vanhat pois

Uuden alku. Vuosi 2015. Pestään vanha pois. 


Meidän kodin vähiten kuvattu paikka on meidän saunamme. Sauna sijaitsee kivijalassa, sinne on käynti ulkokautta ja se on edelleen 80-luvulla remontoidussa kuosissaan. Saunan yhteydessä olevan pukuhuoneen mäntypaneelit olen maalannut muutama vuosi sitten valkoisiksi, mutta kaikki muu on vanhassa kuosissaan - punertava muovimatto, tummuneet saunan seinät, kuviolaatat ja jopa se ikivanha vesipata.


Taloon muuttaessani päätin remontoida saunan heti, kun rahaa olisi. Suunnitelmissa oli jakaa yksi saunatila erillisiksi pesu- ja saunatiloiksi ja suunnitelmia sen tekemiseksi meillä on ollut monta erilaista. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut pohtia, josko sauna kuitenkin säilysi tuollaisena "mökkisaunan" tapaisena, yhtenä ainoana tilana. Remonttia se kaipaa lähivuosina, ensi kesänä teen pintojen käsittelyn sitä suurempaa remonttia odotellessa.Olen myöskin haaveillut sisäkautta kulusta saunaan. Olen ajatellut, että saunassa tulisi käytyä enemmän, jos sinne vaan portaita pitkin pääsisi menemään. Mutta tässäkin asiassa olen tainnut pyörtää kelkkani. Talvisin pakkasella on ihana katsella tähtitaivasta matkalla saunaan ja viilentyä hieman löylyjen jäljiltä. Kesällä tulee aina sellainen "mökkisaunafiilis", kun pakataan kimpsut ja kampsut ja lähdetään saunaretkelle. Saunan lämmitys on oikeastaan ihan oma ohjelmanumeronsa iltaan. Saunalle lähdetään puukuurin kautta, kiuasta sytytellään ja hetki odotellaan kiukaan syttymistä pukuhuoneen puolella - tänään sytytin tuikkuja pukuhuoneen pöydälle (talvehtivien pelargonien viereen) ja jäin hetkeen tunnelmoimaan yksin. Ihana rauhallinen hetki, tulen ratina ainoana ääniefektinä. Ja yläkerrassa jytisevät pikkujalat..


Sauna ja sen remontointi on varmasti tämän talon remonttihistoriassa se eniten tunteita herättävä remontti. Saunan kun pitäisi olla tunnelmallinen, ei liian kliininen eikä moderni, mutta olisihan se ihana peseytyä erillisessä viileämmässä tilassa.. Vai olisiko? Tämä remontti varmasti saa odottaa vielä vuosia, sillä jotenkin mun on vaikea päättää, mitä tuolle sitten oikein tekisi.. Rahaa kun se tulee joka tapauksessa nielemään mukavasti, niin ei sitä heti muutaman vuoden kuluttua uudelleen rempata.. Kyllä on vaikeeta. :) 

Kuvat otin kännykällä hämärässä, joten kovin korkea niiden taso ei ole, mutta toivottavasti niiden kautta tavoittaa saunamme rauhallisen tunnelman.

Lopuksi haluan toivottaa sinulle mielenrauhaa ja onnellisuutta uuteen vuoteesi. Minä sain niistä jo pienen osan tänään saunareissullani.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilostun kommentistasi, laitathan sen hyvällä mielellä jakoon.